15 Mayıs 2019 Çarşamba

Kahve Ambalajları Kahve Poşeti Türleri ve Özellikleri


Kahve Ambalajları Kahve Poşeti Türleri ve Özellikleri

Pal Plastik Ambalaj olarak Türkiye’de yüksek bariyerli valfli kahve poşeti üretiminin; ambalaj filminin ekstrüzyonundan, baskı ve laminasyona, kesimden valf uygulamasına kadar tüm üretim proseslerini aynı tesis altında gerçekleştiren ilk ve tek firmayız. Pal Plastik Ambalaj 30 yılı aşkın teknik ve yüksek bariyerli ambalaj deneyimi ile kahve poşeti imalatı konusunda müşterilerine yüksek hijyen ve ürün güvenliği garantisi vermektedir.


Coffee bag


Kahve Poşetlerinin Diğer Ambalajlardan Farkı Nedir?

Kahve ambalajları öncelikle üç temel işlevi yerine getirir:

  • Kahvenin tazeliğini ve aromasını koruma işlevi
  • Kahveyi oksijen ve UV ışını gibi dış etkenlerden koruma işlevi
  • Kavrulmuş kahvenin saldığı karbondioksit gazını tahliye etme işlevi
Bu sebeple kahve poşeti satın almak isteyen bir üreticinin üreteceği kahvenin türüne, saklama koşullarına ve ortalama raf ömrüne göre doğru kahve ambalajı yapısını seçmesi son derece önemlidir. Örneğin mikron mertebesinde çok küçük ebatta çekilmiş ve kavrulma sonrası dinlenmiş klasik Türk tipi kuru kahve poşeti valf gerekmeksizin kullanılabilirken tam tersi kavrulduktan hemen sonra paketlenmiş bir çekirdek filtre kahve poşeti için valf uygulaması şarttır.

Coffee bag with air valve

Kahve Poşetinin Anatomisi

Kahve poşetlerinin yapılarına bakınca temel olarak 3 katman görürüz. Bunlar;

  • Genellikle PET veya OPP gibi malzemelerden veya bazen Kraft kağıttan yapılan ve baskı işleminin de uygulandığı dış katman.
  • Kahve poşetinin hem oksijen hem de UV bariyerini sağlayan ve kahve ambalajının en kritik kısmını oluşturan genellikle alüminyum, metalize PET veya EVOHPE gibi yüksek bariyerli malzemelerden üretilen orta katman. Dolayısıyla alüminyum kahve poşeti diye bilinen klasik poşetin aslında birçok alternatifinin olduğunu bilmek gerekir.
  • Kahvenin en içinde yer alan ve kahve ile temas eden ve gıdaya temasa uygunluğu zorunlu olan iç katman.

Coffee bag material composition


Kahve Poşeti Türleri

Piyasada kullanılan kahve poşeti türleri genellikle dört tipe ayrılır. Bunların kullanışlılık olarak farkları olmakla beraber üretim maliyetleri açısından da birbirlerinden farklılık gösterirler.

Sırt Kaynaklı ve Quadro Tipi Kahve Torbaları

Özellikle çekirdek kahveler için en çok kullanılan torba tipidir. Üretim maliyetleri açısından piyasada bulunan en ekonomik kahve ambalajıdır. Diğer yandan torbanın şekli valf uygulaması açısından avantaj sağlar. Özellikle baskılı kahve poşeti kullanmak isteyen kahve üreticileri açısından en çok tercih edilen ambalaj tipidir.

Black quadro coffee bag with valve


Kilitli Doypak Torbalar

Özellikle rafta sağladığı teşhir avantajı ile ayakta duran doypak tipi kilitli kahve poşeti çok fazla tercih edilmektedir. Doypak kahve torbalarının en önemli iki avantajı poşetin kendi halinde iken ayakta dik olarak durması ve kilit sayesinde son kullanıcıya tazelik koruma işlevi sunmasıdır. Diğer yandan kilitli doypak torbalar genellikle 250 gr kahve poşetleri için daha uygundur ve 500 ve 1000 gr gibi ebatlarda çok fazla tercih edilmezler. Ayrıca üretim maliyeti sırt kaynaklı klasik torbalara nazaran biraz daha yüksektir.
Stand up coffee bags


Düz / Oturan Tabanlı (Box Pouch) Kahve Torbaları

Piyasada flat bottom veya box pouch olarak bilinen tabanı düz kahve torbaları özellikle küçük hacimli üçüncü dalga kahve kavurucular tarafından tercih edilmektedir. Teşhir için uygun estetik yapısı ve kilit uygulanabilir olması açısından son derece kullanışlı olan bu ambalajın en önemli dezavantajı ise yüksek üretim maliyetleridir.

Block bottom coffee bags


Kahve Torbası Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İster büyük miktarda satış yapan üreticiler isterse küçük hacimlerde kavurma ve paketleme yapan küçük kavurucular olsun kahve ambalajı seçerken dikkat edilmesi gereken önemli bazı hususlar söz konusudur.

  • Öncelikle kahvenin bir gıda ürünü olduğu unutulmamalıdır ve bu sebeple sadece gıdaya uygun ambalaj üretme belgesi olan en az “Grade A BRC” belgeli firmalardan kahve ambalajı satın alınmalıdır.
  • Kahve poşeti satın alınan firmadan ambalajda kullanılan malzemelerin migrasyon test raporları ve ayrıca üreticinin BRC belgesi mutlaka istenmelidir.
  • Gıda güvenliğini riske etmemek için mutlaka kahve poşeti üretiminin A’dan Z’ye tüm aşamalarını aynı tesis içerisinde gerçekleştiren ambalaj üreticileri ile çalışmaya dikkat edilmelidir.
  • Paketlenecek kahve türünün Türk kahvesi mi yoksa çekirdek kahve mi veya granül kahve mi olduğuna göre ambalaj üreticisi ile beraber en uygun bariyer ve ambalaj yapısı belirlenmelidir. Bu sayede ambalaj maliyetleri de optimize edilebilir.
  • Paketlenecek kahvenin ortalama raf süresi, son kullanıcıdaki tüketim süresi gibi bilgiler mutlaka üretici ile paylaşılmalı ve ihtiyaca en uygun ambalaj şekli ve yapı talep edilmelidir.
  • İster PET yüzey olsun isterse kraft kahve poşeti olsun malzeme için en doğru baskı yöntemi ve şekli üretici ile beraber belirlenmelidir.
  • Ambalaj üreticisinden kahve ambalajları için patlama, delinme, sızdırma ve koku testlerinin yapılıp yapılmadığı sorulmalı ve bunlarla ilgili raporlar mutlaka istenmelidir.

Hazırlayan: Özgür Vurucu / Pal Plastik İhracat ve Satış Geliştirme Müdürü 


4 yorum:

  1. Kahve ambalajları ile ilgili nasıl fiyat alabiliriz?

    YanıtlaSil
  2. Fiyat için info@palplastik.com adresimize mail atabilir veya bizi 0 212 746 59 30 numaramızdan arayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, 1 kg kraft kahve poşetleri valfli olarak ve 250 gr doypack kahve poşeti için fiyat rica ederim. Bir de en az kaç tane alabiliyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1000 gr ve 250 gr kraft valfli kahve poşeti fiyatlarımız için info@palplastik.com adresimize mail atabilir veya bizi 0 212 746 59 30 numaramızdan arayabilirsiniz.

      Sil

Kahve Ambalajı Hakkında Doğru Ve Yanlış Bilinenler

Kahve Ambalajı Hakkında Doğru Ve Yanlış Bilinenler Bilhassa üçüncü dalga kahve akımının ivme kazanması ile ambalaj piyasasında her geçen...